Ceza yargılamasında da ilk derece ceza mahkemeleri tarafından verilen son kararlara yönelik istinaf kanun yoluna başvurmak mümkündür. Ceza mahkemeleri tarafından verilen son kararlar; beraat, düşme, mahkûmiyet, cezaya yer olmadığı kararı, dava reddi ya da güvenlik tedbirine hükmedilmesi şeklindedir. Ceza Muhakemesi Kanunu’nun da yer alan 272/1-2.cümle kapsamında 15 yıl ve üzeri hapis cezalarına yönelik hükümler, istinaf yoluna başvuru yapılmasa dahi Bölge Adliye Mahkemesi tarafından incelemeye tabidir. Hukuk mahkemelerinde ise;
İstinaf Mahkemesi Davaları
- Kural açısından ilk derece mahkemelerinin nihai kararlarına ilişkin istinaf kanun yoluna başvuru yapılabilir. Nihai kararların dışında kural olarak ilk derece mahkemelerinin verdiği ara kararlara karşı istinaf kanun yoluna başvuru hakkı bulunmamaktadır. Ancak, bu ara kararların nihai karar aleyhine istinaf başvurusu yapılması halinde istinaf incelenmesinde hüküm ile birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir. Bir diğer ara kararların istisnası ise;
- İhtiyati tedbir talepleri ve reddi,
- İhtiyati haciz talepleri ve reddi,
- Bu taleplerin kabulü durumunda itiraza verilen kararlara yönelik istinaf kanun yoluna başvuru yapılabilir.
Hukuk yargılamasında istinaf kanun yoluna başvuru yapıldığı zaman malvarlığına yönelik davalarda belli sınırı geçen kararlara dair istinafa başvuru hakkı vardır. Bu hak ile yargı sürecinin uzamasının önlenmesi amaçlanır.
1 Ocak 2022 tarihi itibariyle;
- İcra Hukuk Mahkemesinde verilen ve 18.710 TL’yi geçen,
- İş Mahkemesinde verilen ve 8000 TL’yi geçen,
- İdari Yargıda verilen ve 9.000 TL’yi geçen,
- Asliye Hukuk, Ticaret, Aile, Sulh Hukuk ya da Kadastro Mahkemelerinde verilen ve 8.000 TL’yi geçen kararlara yönelik istinaf kanun yoluna başvurulabilir.
İlginizi Çekebilir: Kayseri Tazminat Avukatı
İlginizi Çekebilir: Kayseri Ağır Ceza Avukatı
İlginizi Çekebilir: Kayseri İfade Ve Soruşturma Avukatı
Kayseri İstinaf Avukatı
Kayseri Barosu Avukatlarından Avukat Ceyhun ÖCAL, İstinaf aşamasında olan hukuk ve ceza davalarında deneyimi tecrübesi hukuk bilgisi ile müvekkillerine her zaman yardımcı olmaktadır. İstinaf konuları çok spesifik konulardır. Bu branşta eğer yanlış kararlar verilmiş ise tüm haklarınızı kaybetme durumu ile karşılaşabilirsiniz. Bizi arayın. İstinaf aşamasındaki davalarınızda yardımcı olalım. Kayseri İstinaf Ceza Ve Hukuk Avukatı Ceyhun ÖCAL, Tel: 0 530 162 10 97
Hangi durumlarda istinaf başvurusunda bulunabilirim?
Mahkeme kararlarına karşı sadece belirli durumlarda istinaf başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu durumlar, hukuka aykırılık, usul hataları ve kararın yetersiz veya hatalı gerekçelendirilmesi gibi nedenlerden kaynaklanabilir.
İstinaf başvurusu ne kadar sürede sonuçlanır?
İstinaf başvurusunun sonuçlanma süresi genellikle 6 ay ile 1 yıl arasında değişebilir. Ancak bazı durumlarda, özellikle iş yükü fazla olan dönemlerde, süre daha uzun olabilir.
İstinaf başvurusu reddedilirse ne yapabilirim?
Eğer istinaf başvurunuz reddedilirse, karara karşı temyiz başvurusunda bulunabilirsiniz. Temyiz başvurusu, Yargıtay’a yapılır ve Kayseri istinaf avukatı, bu süreçte size yardımcı olabilir.